Termékek Menü

​A légfegyverek története néhány mondatban

Az első használható légfegyvereket a 18. században építették meg leleményes feltalálók. Ezeknek a korai légpuskáknak a hagyományos tűzfegyverekkel szemben három számottevő előnyük volt. Először is az, hogy nedves, esős időben is megbízhatóan működtek.

Másodszor, hogy általában többlövetűek voltak és percenként akár tucatnyi lövést is le lehetett adni velük. Harmadszor, hogy sokkal csendesebbek és tisztábbak voltak, mint lőporos társaik. Ezek a légfegyverek a 18-19. század fordulóján, a Napóleoni háborúk idején élték virágkorukat, legismertebb és legsikeresebb képviselőik a tiroli Girandoni által készített szélpuskák voltak. Hasonló fegyvereket szinte minden nagyobb hadseregben alkalmaztak kis számban, a Habsburg monarchia haderejében pedig külön szélpuskás alakulatokat is szerveztek. Girandoni szélpuskát használt Lewis és Clark is, amikor expedíciójuk 1804-ben a Nyugat felfedezésére indult. Fegyverük légtartályában 56 bar nyomás uralkodott, melynek segítségével a tárban található 22 darab 10 mm-es ólomgolyót egy percen belül ki lehetett lőni! A légfegyverek mégsem terjedtek el a hadseregek fegyvertárban, mivel előállításuk sokkal bonyolultabb és költségesebb volt, mint a lőporos puskáké, ráadásul kezelésük és karbantartásuk is sokkal több szakértelmet igényelt, mint amennyi elvárható volt a kötéllel fogott, sebtében kiképzett parasztkatonáktól.

Az ellenség pedig gyűlölte a csendesen, füst nélkül, orvvadászok módjára lövöldöző légfegyveres lövészeket és gyakorta felkoncolták a fogságba esett szélpuskásokat. A tűzfegyverek 19. századi fejlődése aztán végképp a sportlövészek körébe száműzte a légfegyvereket. Magyarországon bármely 18. életévét betöltött személy szabadon vásárolhat és magánterületen használhat légfegyvert, amelynek teljesítménye nem haladhatja meg a 7,5 J-t. Kaliberük jellemzően 4,5 mm. Két legelterjedtebb fajtájuk a felhúzórugós, egylövetű és a CO2 patronos, többlövetű fegyverek. Előbbiekkel igen lassú a lövészet, ám rendkívül olcsó, utóbbiakkal viszont bátran lövöldözhetünk, ha győzzük CO2 patronnal. A régi Slavia, Baikal, FÉG típusú légpuskákat a boltokban mára felváltották a Gamo, Weirauch, Diana és a Walther igényesebb termékei. 

Tartalomhoz tartozó címkék: légfegyverek Légpuskák
nincs
Gyártók