Gáz-riasztó fegyverek és kiegészítőik

Gáz-riasztó fegyverek

A legális önvédelem egyik legnagyobb választékát a gázriasztó fegyverek, más néven gázpisztolyok adják. Ezek a fegyverek olyan gázpatront vagy riasztópatront használnak, melyek erős irritáló hatásuk és hanghatásuk révén elriasztják vagy ártalmatlanítják a támadót. Hazánkban a gázpisztolyok többnyire 9 mm kaliberűek és lehetnek szekrénytáras vagy forgótáras kialakításúak. A szekrénytáras pisztolyok általában nagyobb tárkapacitással rendelkeznek, a forgótáras pisztolyok, vagy revolverek általában öt- vagy hatlövetűek. Általánosan elfogadott vélemény, hogy önvédelemre inkább a revolver (forgótáras pisztoly) vásárlása javasolt, mert az öntöltő fegyverek (szekrénytáras pisztoly) hajlamosak az elakadásra. Akadály fellépése (hüvelykivetés közben) esetén a fegyver nem működik, ami önvédelmi helyzetben komoly stresszhelyzetet okozhat.

 

Melyik a legjobb öntöltő gázpisztoly? 

Nos a kérdés nem egyszerű, ezért teljesen kielégítő válasszal sem tudunk szolgálni. Minden helyzetre és igényre más-más pisztolyt javaslunk! Hölgyek részére egyértelműen a kisebb méretű darabokat, melyekből például a Retay P114-ese az egyik legkedveltebb típus 9mm PA kaliberben, de ugyanettől a gyártótól létezik ennél is kisebb, a Retay Nano ami már az apróbb, 8mm-es riasztó és gázpatronok elműködtetésére képes. Általános utcai rejtve viselésre minden ember igénye más, ezért azt javasoljuk térjen be valamelyik üzletünkbe, ahol megnézheti, kézbe is veheti gáz és riasztó fegyvereinket vásárlás előtt!

Full acél gázpisztoly létezik? Igen, ugyanakkor ezek minden esetben élesből átalakított gázpisztolyok. A gáz-riasztó fegyverek túlnyomórészt fémöntvényekből, ötvözetekből készülnek, úgynevezett spiáter anyagból, és csak az ütőszeg, kakas-betét és a kulcsfontosságú tűzfal készül acélból. Mivel ezek a fegyverek nem képesek éles lőszer elműködtetésére, így az említett anyagok bőségesen elegendőek a riasztópatronokhoz. 

A Combat Zone webshopjában különféle fegyverek replikáit találod, fontos tudni, hogy ezek nem feltétlen úgy működnek, mint egy éles fegyver, ahogyan az esetek nagy részében egy replika strapabírása is messze alulmarad az éles változatéval szemben.