Légfegyver lövedékek

Légfegyver lövedékek

A légfegyverek rendkívül széles választéka áll a jelenkor lövészének rendelkezlésére, így nem csoda, hogy lövedékből még százszor annyi készül! Kaliberek egész mátrixa nyert teret, ahogy például a PCP légpuskák népszerűek lettek, de vannak még huzagolatlan csövű puskák és pisztolyok is, melyek a régi, múltévszázad-beli ólomgolyókat tüzelik.

4,5 mm

Ez a legelterjedtebb, legáltalánosabb kaliber, hiszen egészen kis csőtorkolati energia mellett is képes optimális kezdősebességet elérni, még a gyengébb (2-3 Joule) légpisztolyok esetén is értelmes lőtávra képes. A 4,5-es röppályája a legegyenesebb, hiszen alacsony tömege miatt ez repül a leggyorsabban, nincs rá annyira hatással a gravitáció. Kiemelkedő átütőerővel bír a megfelelő lövedékhegy esetén.

5,5 mm

Tömege és mérete átlagosan közel a duplája a 4,5-esnek, emiatt javasolt csak az erősebb fegyverek esetén alkalmazni. Az Elko magyar lövedékgyártó ugyanakkor készít 5,5-es kaliberben is olyan lövedékeket, melyekkel élvezhetjük a nagyobb kalibert, mégis ideális lőtávunk és sebességünk lesz.

6,35 mm

Ez a kaliber viszonylag újnak számít, elterjedését tekintve. Elsősorban a PCP légpuskák körében ismert, de a Hatsan török gyártó készített csőtörős, iszonyúan nagy teljesítményű rugós és gázrugós darabokat is. Nagy távolságon ezt a lövedéket javasoljuk, hiszen a megfelelő csőtorkolati energia mellett ez képes a legegyenesebb röppályára és csőtorkolati sebességre.

Nagy Kaliberek 7,62, 9 mm, .45

Ezek a lövedékek már kifejezetten vadász célból készültek, hatalmas súlyuk és méretük miatt kisebb a lőtávjuk és kezdősebességük is, mint a 6,35-ösnek, ugyanakkor az energialeadásuk és megállító erejük a célponton hatalmas!

Lövedékfejek, mire mit használjak?

A tompa fejű lövedékek leginkább sportlövészetre használatosak, hiszen jól látható kerek lyukat hagynak a lőlapon, így ezeket sport és hobbi céllövészetre ajnáljuk leginkább, kis tömegük miatt gyengébb, hagyományos légpuskákba, légpisztolyokba.
A hegyes fejű lövedékek átütőereje megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor nem képesek hosszú távon tartani az egyenes röppályát. A leggyakrabban a maximális lőtávunk 2/3-ánál megpördülnek a levegőben, ezzel elveszítve a ballisztikát.
A lencsefejű lövedékek a legpontosabbak, hiszen a súlyuk nagy része elől helyezkedik el, így sokáig tartják a röppályát, aerodinamikailag ezek a lövedékek a legjobb teljesítményűek nagy távolságon. Átütőerejük kisebb, sebességük átlagos. Ezek közül könnyített súllyal rendelkezik a JSB Express széria és a JSB RS, ezeket bátran használhatjuk gyengébb fegyverekben is.
Az üreges lövedékek fején egy, vagy több (JSB Hades) üreg található, melyek becsapódáskor szétnyílnak, ezzel akár duplájára, két és félszeresére növelve az átmérőt, így a megállító erőt is.
A Slug lövedékek hatalmas lőtávra, és kiemelkedő pontosságra képesek, ugyanakkor csak a legerősebb PCP légpuskákban használhatók a megfelelő huzagolás mellett. Ezekkel a lövedékekkel nem lehetetlen a 150 akár 200 méteres lőtáv sem.

Acél BB lövedéket csak huzagolatlan csövű légfegyverekbe ajánlunk, mivel ez az anyag hosszú távon kárt tesz a huzagolásban, akár teljesen kicsiszolja azt, így a huzagolt csövű fegyver elveszti a pontosságát és csőtorkolati energiájának nagy részét is!