Airsoft BB lövedékek

Airsoft Lövedékek

Normál lövedékek:
Nem véletlen készülnek különféle súlyban a normál típusú lövedékek, hiszen a súllyal megnövekszik a lőtávolság, ugyanakkor lassul a lövedék sebessége. Természetes terepen, kültéren kifejezetten javasolt a nehezebb lövedékek használata, hiszen itt fordulnak elő nagyobb lőtávok, a szél is hatványozottan befolyásolhatja a lövedék röptét. Fontos tényező még a hop-up gumi keménysége és minősége. Egy gyári elektromos replikához nem javaslunk 0,30 grammnál nehezebb lövedéket, mert a gyári gumi nem lesz képes kellően megpörgetni azt. Egy átlagos erejű (340-400 FPS) replikához a 0,23-0,28 grammos lövedékek a legoptimálisabbak.

Nehéz lövedékek:
Ha a fegyver teljesítménye eléri, vagy meghaladja a 0,20-as lövedékkel mért 500 FPS-t, javasolt jóval nehezebb, 0,36 grammtól kezdődő lövedékek használata. A rugós és gázos mesterlövész fegyverek jóval keményebb és vastagabb hop-up gumival működnek, így alkalmasak a nehéz BB-k megpörgetésére, ezzel egyszerre sokkal nagyobb lőtávot érve el, mint egy hagyományos elektromos fegyver. Természetesen elektromosakból is építhető támogató (DMR) fegyver, ezek maximális lövedéksebességét a MASZ (Magyar Airsoft Szabályzat) 500 FPS-ben szabta meg. Ha a fegyverünk képes egy bizonyos energiára, kezdősebességre, akkor mindenképp érdemes nehéz lövedéket használnunk hozzá.

BIO lövedékek:
A legelső BIO BB lövedékeket még izotópokkal bombázták, így a normál 20-30 év helyett 1-2 éven belül lebomlottak víz, fény és környezeti hatásokra, engedve így a természet térhódítását, de ezzel még nem volt teljesen megoldva a probléma. Ez a típusú BIO BB tipikusan vákuum-csomagolt kiszerelésben érhető el, mivel ha levegő éri érdemes fél éven belül elhasználni, ugyanis a BB-k deformálódnak, és megindul a lebomlási folyamat a felbontás után. Elsőként a Madbull készített kukoricalisztből (PLA) BB lövedéket, ami gyakorlatilag nullára csökkentette a környezetszennyezést, hiszen teljesen természetes anyagból összeállított lövedékről van szó.

Tracer (nyomjelző) lövedékek:  
A Traceres airsoft BB különlegessége, hogy képes önmagában eltárolni számottevő mennyiségű külső forrásból származó fényt, majd ezt elég ideig kifelé sugározni, hogy még a kilövés után percekkel is látványos maradjon. Nagy részük ezt fluoreszkáló, foszforeszkáló működéssel éri el. A Traceres BB lövedékek önmagukban képtelenek fényhatásra, ugyanakkor, ha kellő erejű fénynek vannak kitéve, eltárolják magukban azt, éjszakai játékokon rendkívül látványos fényhatást érve el. Mint említettük, a traceres BB-k önmagukban nem képesek fényt produkálni, működésükhöz szükséges egy „traceres egység” megléte. Erre számos alternatíva létezik, de a legegyszerűbb és legelterjedtebb a Traceres hangtompító!